Lichaamsgerichte Psychotherapie werkt vanuit het hier en nu. Een lijfelijke sensatie, een emotie die zich aandient, de houding waarin je staat – kan het vertrekpunt zijn van de sessie..


..een beweging van je arm bijvoorbeeld, die je eerst misschien niet eens opmerkte.
doordat je die verkent, ontstaat er een nieuwe toegang tot wat er zich in je afspeelt..

In de intake stellen we je vraag centraal. We kijken wat de aanleiding van je komst is en waarvoor je de sessies zou willen gebruiken. Je hoeft geen ervaring met therapie te hebben, interesse in wat er zich in je afspeelt, is voldoende.

Al je energie – van verdriet, woede, speelsheid – is welkom in de sessie. Dat kan voor een levendigheid zorgen. Maar vaak zit die energie juist vast en kan je er niet zo makkelijk bij. We doen daarom verschillende werkvormen:
Bio-energetica, Bodydrama en Ademwerk. Elementen van meditatie gebruiken we om je te richten op de emoties en sensaties in je lichaam.

Waar gaat je spanning of het gebrek aan energie over? Als je woorden vindt voor wat je ervaart en gaat begrijpen wat er zich in je afspeelt, kan dat ruimte geven.

Wat je goed kan of waar je van opleeft, krijgt in de therapie evengoed aandacht als de dingen waar je tegenaan loopt want ze zijn je bedding voor verandering.

Inzicht gebruiken we als richting voor een nieuwe koers. Bijvoorbeeld om je doorzettingsvermogen in te zetten op een nieuwe manier, eentje die je beter van dienst is.

In de sessie nodig ik je uit om iets anders te doen dan je gewend bent en ik help je daar bij. In het contact tussen jou en mij mag je uitproberen en oefenen. Bijvoorbeeld met:

  • meer ontspannen in je dagelijkse contacten

  • uitvinden wat jou goed doet

  • niet meer zoveel alleen doen

  • je eigenheid meer naar voren brengen

  • soepeler omgaan met fouten maken

Wat je vraag ook is, het resultaat van de sessies voel je door meer energie en meer ontspanning. De combinatie van doen, voelen en reflecteren, is de kracht van lichaamsgerichte psychotherapie. Vandaar de naam van mijn praktijk: body and talk.


Samen lukt het beter om stil te staan bij wat ongemakkelijk voelt en pijnlijk is. In lichaamsgerichte therapie krijg je ruimte om te voelen. Zo kan je ontdekken dat dat minder eng is dan je vreesde. En misschien kom je je kracht wel tegen op de plek waar je het meest van weggelopen bent..

nl_NLNederlands